5 Haziran 2011 Pazar

Mantar Sote(Bolu Yöresel Yemeği) ve Faydaları

bugun size lezzetini hiç birşeye değişemeyeceğim mantar sote tarifini veriyorum..mantarın faydalarını saymakla bitmez.keşke imkanım olsa da kırlarda mantar toplasam..çok eğlenceli oluyor.yemyeşil otların arasında bize bembeyaz gülümsemesi yok mu :) bayılıyorum.kokusu,rengi,tadı vazgeçilmezim..gelelim faydalarına:
mantarın faydaları:
  • İçerdiği protein değeri sayesinde etin yerini tutar
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır
  • Göze ve vücuda kuvvet verir
  • Bedensel ve zihinsel gelişimi destekler
  • Öğrenme yeteneğini arttırır
  • Yorgunluğu giderir
  • Bol miktarda demir minerali içeren mantar, kansızlığa iyi gelir
  • Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıları ile kalp krizine karşı koruyucu etki gösterir
not: ayrıca mantar vücutta üre bıraktığı için romatizmalılara tavsiye edilmez.
malzemeler
1 kilo mantar
3-4 adet çarliston biber
2 adet domates
1 adet büyük kuru soğan
sıvıyağ
tuz

yapılışı
mantarları yıkadıktan sonra  küçük küçük doğrayınız.tencereye sıvıyağ koyunuz.mantarları ilave ediniz.suyunu salıp çekince üzerine ince ince doğranmış kuru soğanı koyunuz.hemen arkasından ince ince doğranmış biberi ekleyiniz.kavrulan soğan ve biberin üzerine doğranmış domatesi ilave ediniz.domates ezilince tuzunu da atıp ocağın altını kapatınız.servise hazırdır :)


3 yorum:

Mutfaktan mis kokular dedi ki...

Mantar canavariyim resmen !! hergun yiyorum bu aralar. Sote harika olmus ellerine saglik canim

Adsız dedi ki...

çoktandır yemediğimi hatırlattın:)) şifa olsun susamcorekotu.blogspot

eylemin mutfagı dedi ki...

bolu mantarlarıyla da ayrı bir leziz olur sote.bolu pazarlarında çeşit çeşit satılıyor köylü kadınlarda ve bende çok severim.ellerine saglık.

Yorum Gönder

wibiya widget

Related Posts with Thumbnails