26 Haziran 2011 Pazar

Muhallebili Kadayıf

malzemeler
300 gr tel kadayıf
1 çay bardağı şeker
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı fındık ya da ceviz

muhallebisi için:
1 kilo+1 su bardağı süt
4 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı un
7 yemek kaşığı şeker
1 paket kremşanti
50 gr margarin

yapılışı
  • kdayıfları küçük parçalar halinde doğrayınız ya da mutfak makasıyla kesiniz.tencereye doğranmış kadayıfları koyunuz.üzerine sıvıyağ ve şekeri döküp kavurunuz.rengi koyulaşana kadar kavurunuz.
  • diğer bir tarafta muhallebisini yapalım.tencereye un,şeker,nişasta koyunuz.üzerine yavaş yavaş sütü gezdiriniz.ocağın altını yakınız.sürekli karıştırarak pişiriniz.kaynadıktan sonra 3-4 dakika daha pişirinip altını kapatınız.içine 50 gr margarini atınız.eriyene kadar karıştırınız.
  •  muhallebiyi 5 dakika mikserle çırpınız.içine 1 su bardağı sütü de ekleyip bir müddet daha çırpınız.toz kremşantıyı de ekledikten sonra 4 dakıka daha çırpıp kapatınız.
  •  dikdörtgen borcamı sudan geçirip altına tel kadayıfın yarısını döşeyiniz.üzerine muhallebiyi dökünüz.tatlıyı dolaba kaldırın.biraz soğuduktan sonra kalan muhallebiyi de üzerine döşeyiniz.en üste de  fındığını serpin.dilimleyip servis ediniz.

Semizotu Salatası

malzemeler
1 demet semizotu
yoğurt
tuz
zeytinyağı
pulbiber

yapılışı
semızotunu temizleyip iri iri doğrayınız.yoğurtu ayrı bir kapta eziniz.semizotları ile yoğurdu karıştırınız.tuzunu atıp üzerine zeytinyağı ve pulbiber gezdiriniz.

14 Haziran 2011 Salı

Şehriye Salatası ve Papatya Çayı



malzemeler
1 su bardağı nohut
yarım paket şehriye
yoğurt
2 tane salatalık
nane,pulbiber, dereotu,tuz

yapılışı
nohut ve şehriyeyi ayrı ayrı kaynatınız.soğuduktan sonra içine salatalık rendeleyiniz.yoğurt ve baharatları da koyup karıştırınız.servis ediniz...

mayıs ayı geldi mi papatyalarla her yer renklenir.bende bugün topladım.papatya çayının faydalarının saymakla bitmez..

papatya çayının faydaları:
  • iştahı açar
  • sinirleri yatıştırıcı özelliğiyle başta bel ve baş ağrısı olmak üzere ağrıları dindirir
  • diş ağrısına da faydalıdır
  • vücuda rahatlık verir
  • basur ağrılarını da azaltır
  • idrar söktürücüdür
  • ateş düşürücü ve mikrop öldürücüdür
  • papatya bağırsak gazlarına da iyi gelir
  • papatya çayı adet düzensizliğine de iyi gelir
  • yaraların iyileşmesine yardımcı olur
  • iştah artırıcıdır.

8 Haziran 2011 Çarşamba

Düdüklü Tencerede Kırma Taze Fasulye Yemeği


Annemin bir komşusundan alıp bana da tarif ettiği bi tarifi paylaşıyorum sizinle.Normalde ben tencerede yapardım ama düdüklü tencerede daha bir lezzetli oluyor.tadına doyamadım.Hele benim gibi taze fasulyeye bayılan bir kocanız varsa..1 kilodan yaptım ama kalmadı bile :) denedikten sonra siz de bana katılacaksınız.

malzemeler
1 kilo taze fasulye
3 adet domates
2 adet çarliston biber
2 adet kuru soğan
2 kaşık salça
1 çay bardağı su
sıvıyağ
tuz

yapılışı
öncelikle bir kilo taze fasulyeyı temizleyiniz.iyice yıkadıktan sonra fasulyeyı 3 e-4 e bölünüz.düdüklü tencereye sıvıyağı koyunuz.üzerine yemeklik doğranmış kuru soğan ve biberi kavurunuz.3 adet kabukları soyulmuş domatesi de ekledikten sonra fasulyeyle birlikte kavurunuz.fasulye hafif kendini bıraktıktan sonra üzerine tuzu ve suyunu ekleyip kapağını kapatınız.düdüklü fısırdadıktan sonra ocağın küçük olan bölmesi değil de bir büyüğünde 30 dakika kısık ateşte pişiriniz.afiyet olsun.


5 Haziran 2011 Pazar

Mantar Sote(Bolu Yöresel Yemeği) ve Faydaları

bugun size lezzetini hiç birşeye değişemeyeceğim mantar sote tarifini veriyorum..mantarın faydalarını saymakla bitmez.keşke imkanım olsa da kırlarda mantar toplasam..çok eğlenceli oluyor.yemyeşil otların arasında bize bembeyaz gülümsemesi yok mu :) bayılıyorum.kokusu,rengi,tadı vazgeçilmezim..gelelim faydalarına:
mantarın faydaları:
  • İçerdiği protein değeri sayesinde etin yerini tutar
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır
  • Göze ve vücuda kuvvet verir
  • Bedensel ve zihinsel gelişimi destekler
  • Öğrenme yeteneğini arttırır
  • Yorgunluğu giderir
  • Bol miktarda demir minerali içeren mantar, kansızlığa iyi gelir
  • Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıları ile kalp krizine karşı koruyucu etki gösterir
not: ayrıca mantar vücutta üre bıraktığı için romatizmalılara tavsiye edilmez.
malzemeler
1 kilo mantar
3-4 adet çarliston biber
2 adet domates
1 adet büyük kuru soğan
sıvıyağ
tuz

yapılışı
mantarları yıkadıktan sonra  küçük küçük doğrayınız.tencereye sıvıyağ koyunuz.mantarları ilave ediniz.suyunu salıp çekince üzerine ince ince doğranmış kuru soğanı koyunuz.hemen arkasından ince ince doğranmış biberi ekleyiniz.kavrulan soğan ve biberin üzerine doğranmış domatesi ilave ediniz.domates ezilince tuzunu da atıp ocağın altını kapatınız.servise hazırdır :)


4 Haziran 2011 Cumartesi

İzmir Köftesi(İzmir)

izmir köftesine bayılırım.gerçi ben aşırı etçiyimdir.yemeğe et girer de lezzetli olmaz mı..gelelim tarife:
malzemeler
yarım kilo kıyma
2-3 adet patates
1 adet biber
1 adet domates
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1-2 dilim ekmek içi
baharatlar(özellikle köfte baharatı ayrı bir lezzet veriyor)
1 adet yumurta sarısı
tuz
salça
sıvıyağ
su

yapılışı
önce köftemizi yapalım.bir kaba kıyma,yumurta sarısı,rendelenip suyu sıkılmış soğanı,ekmek içini,rendelenmiş sarımsak,tuz,baharatları ekleyip yoğurunuzz.köfte şeklini veriniz.buzdolabında birkaç saat dinlendiriniz.daha sonra patatesleri dilimleyip kızgın yağda hafifçe kızartınız.köfteleri de hafifçe kızartınız.tencereye ya da tepsiye patates,köfte,doğranmış domates ve biberleri dizip  üzerine salçalı su döküp fırında ya da ocakta pişiriniz.

Mercimekli Köfte(Gaziantep)


malzemeler
2 su bardağı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
1 adet kuru soğan
taze soğan(benım yoktu kullanmadım)
sıvıyağ
salça
maydanoz
baharat(pulbiber,kırmızı biber,nane,fesleğen,karabiber)
tuz
limon

yapılışı
2 su bardağı mercimeği üzeri geçecek kadar su ekleyip pişiriniz.suyunu çektikten sonra içine ince bulguru atıp ocağın altını kapatınız.tencerenin kapağını kapatınız.ayrı bir yerde kuru soğanı ince ince doğrayıp sıvıyağda kavurunuz.salça ve baharatları da ekleyip altını kapatınız.ince bulgur da yumuşamışsa eğer salçalı harcı da içine dökünüz.1 adet limonu da sıkınız.soğuduktan sonra ince ince doğranmış maydanozu da ilave edip iyice yoğurunuz.yoğrulan köfteyi şekildeki gibi sıkınız.

afiyet olsun...

1 Haziran 2011 Çarşamba

Ağlayan Pasta

malzemeler
4 tane yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
4 yemek kaşığı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
3 yemek kaşığı kakao
üzeri için:
1.5 su bardağı süt(piştikten sonra kekin üzerine)
1 paket kremşanti
1 su bardağı süt(kremşantinin hazırlanmasında)
1 paket hazır çikolata sosu
yapılışı
  • şeker ile yumurtayı mikserle çırpınız.iyice beyazladıktan sonra üzerine un,kabartma tozu,kakao ve vanilyayı ekleyiniz.biraz daha çırptıktan sonra üzerine sütü de ekleyiniz.bir kere daha çırpınız.yağlanmış tepsiye kek harcımızı dökelim.ısınmış fırında 180 derecede pişiriniz.
  • diğer bi taraftan kremşantimizi 1 su bardağı süt ile çırptıktan sonra buzlukta bir süre bekletiniz.
  • çikolata sosunu da tarife göre pişiriniz.
  • kek pişip hafif ılıkdıktan sonra üzerine 1.5 su bardağı süt gezdiriniz.daha sonra süt biraz kekin içine çekince kremşantiyi üzerine yayınız.
  • daha sonra ılıyan çikolata sosunu da döküp buzdolabında 3-4 saat dinlendiriniz.
Afiyet Olsun!






wibiya widget

Related Posts with Thumbnails