29 Eylül 2010 Çarşamba

Haydari

malzemeler

süzme yoğurt
sarımsak
dereotu
zeytinyağı
pulbiber
tuz

yapılışı

dereotunu temizleyip ince ince doğrayınız.sarımsakları soyun ezin.bir kapta süzme yoğurt,sarımsak,dereotunu,tuz ve zeytinyağını karıştırınız.üzerini pulbiber ile süsleyip servis ediniz.afiyet olsun.


27 Eylül 2010 Pazartesi

Tavuklu Türlü

malzemeler

2 adet patates
3 adet patlıcan
2 adet tavuk but
1 adet soğan
1 adet domates
sıvıyağ
salça
ılık su
tuz
karabiber


yapılışı

tavuk butlarını kuşbaşı doğrayınız.tencerenin en altına sıvıyağı koyup doğranmış butları koyunuz.üzerine küp küp doğranmış patatesleri koyunuz.daha sonra ince ince doğranmış kuru soğanı koyunuz.üzerine küp küp doğranmış patlıcanları en üste de domatesleri ilave edip salça,az bir miktar su,tuz ve karabiberini ilave edip kısık ateşte pişiriniz.ben tencerenin kapağına aliminyum folyo kapattım çok daha lezzetli pişiyor.yemek pişerken sakın kaşık vurmayınız.suyunu mümkün olduğunca az koyun çünkü yemek sulandığı için suyu fazla geliyor.afiyet olsun.



26 Eylül 2010 Pazar

Kısır


malzemeler

2 çay bardağı ince bulgur(kişi sayısına göre arttırabilirsiniz)
1 adet soğan
yarım demet maydanoz
limon
salça
baharat
tuz

yapılışı

bulgurun üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kapak kapatıp şişmesi için bir kenara alınız.ayrı bir yerde soğanları incecik doğrayıp sıvıyağla tavada kavurunuz.kavrulduktan sonra salçasını ilave edip altını kapatınız.baharatları ve tuzu ilave edip bulgur şiştikten sonra ilave ediniz.üzerine limon ve maydanoz gezdirip hafifçe yoğurunuz.servis ediniz.afiyet olsun.

Rulo Pasta

bu pastayı bugun evlilik yıldönümümüzün 1.yılını doldurduğumuz için yaptım.umarım herkes benım gibi çookk mutlu olur.onu tanıdığım için çok mutluyum.şükürler olsun.

malzemeler

pandispanyası için:
2 yumurta
1.5 çay bardağı şeker
yarım çay bardağı sıvıyağ
yarım çay bardağı su
2 çay bardağı un
çay kaşığı ucu ile karbonat

kreması için:
1 yumurta
1 yemek kaşığı tepeleme un
1 su bardağı süt
1 paket vanilya
toz kremşanti

üzeri için:
1 su bardağı süt ile çırpılmış kremşanti

yapılışı

öncelikle kremasını yapalım çünkü onun soğuması gerek.tencerede yumurta,un,süt ve vanilyayı karıştırıp pişiriniz.piştikten sonra soğumaya bırakınız.soğuduktan sonra toz kremşantiyi(süt ile çırpılmamış) kremanın içine dökünüz.mikserle çırpınız.beyaz bir kıvam alana kadar çırpın.

şimdi pandispanyasını yapalım.2 yumurta ile şekeri bembeyaz olana kadar mikserle çırpınız.daha sonra yağ,su,un ve karbonatı koyup çırpınız.yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine iyice yaydırınız.rulo pastaların ince olması makbuldür.çabuk pişeceği için fırının başından ayrılmayınız.çok fazla kızarmadan fırından çıkarınız.çıkar çıkmaz yağlı kağıtla birlikte sarıp üzerine nemli bez örtünüz.soğuduktan sonra kağıdı pandispanyadan ayırıp kremamızı sürelim.sıkıca sarıp üzerine 1 su bardağı ile çırpılmış kremşantiyle süsleyiniz.arzuya göre süsleme yapabilirsiniz.buzdolabına alıp birkaç saat dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.






Bayatlamayan Pofuduk Poğaça

bu tarif  favorilerim arasında.adından anlaşılacağı gibi yumuşacık, pofuduk pofuduk bir poğaça tarifi.sonuçtan kesinlikle memnun kalacağınıza eminim.gelelim malzemelerine;

malzemeler

1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 şişe maden suyu
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

içi için:
peynir(ya da ne arzu ederseniz)

üzeri için:
1 yumurta sarısı
çörekotu

yapılışı

ılık sütün içine 2 yemek kaşığı şekeri koyunuz.ardından yaş mayayı da ekleyip şöyle bir içinde ezin.sıvıyağ ve sodayı ekleyin.tuzu da ekleyin.alabildiği kadar unu ekleyip ele yapışmayacak bir hamur elde edin.kabınızın ağzını kapatıp ılık bir ortamda 40 dakika mayalanması için bekletin.mayalanan hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde bir beze alıp iç harcınızı koyduktan sonra şekil verip yağlanmış tepsiye diziniz.bütün hamuru böyle tekrar ettikten sonra tepside yaklaşık 30 dakika bekletiniz.böyle tepsi mayası olunca daha da yumuşak ve lezzetli oluyor kesinlikle tepsi mayası yapın.tepsi mayası olduktan sonra yumurta sarısını  sürüp üzerine susam ya da çörekotuyla süsleyip 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriniz.afiyet olsun.





24 Eylül 2010 Cuma

Patates Çorbası

malzemeler

4 adet patates
1 adet kuru soğan
yarım çorba kaşığı un
sıvıyağ
tuz
karabiber
pulbiber

yapılışı

düdüklü tencereye sıvıyağı koyup patatesleri ve soğanları küp küp soğrayınız.üzerine un,tuz ve karabiberi koyup hafif çevirdikten sonra suyunu ilave edip düdüklünün kapağını kapatıp fısırdamaya başladıktan sonra 10 dakika pişip kapatınız.daha sonra belendırdan iyice geçirin.tekrar ocağa koyuluğuna göre su ilave edip bir taşım kaynatınız.piştikten sonra tavada pulbiberi sıvıyağla kavurup üzerine süsleme yapınız.afiyet olsun..

23 Eylül 2010 Perşembe

Islak Kek

malzemeler

2 yumurta
1 bardak toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un


yapılışı

yumurta ile şekeri iyice çırpın daha sonra sütü ve sıvıyağını ilave edin.kakaoyu da ilave edip şöyle bir karıştırdıktan sonra bir bardak üzeri için dökülecek sosu ayırın.kabartma tozu,vanilya ve unu da ilave edip yağlanmış kek kabına döküp 180 derece ısıtılmış fırında pişiriniz.piştikten sonra üzerine ayrılmış sosu dökünüz.

Patates Kroket

bu tarifi bir blogda görmüştüm.defalarca denememe rağmen bir türlü tutturamıyordum ama şimdi sonuç harika.ölçülere tamamıyla uyulduğu müddetçe patates kroketleriniz hazır demektir.
malzemeler

5 adet patates
1 çay bardağı ezilmiş beyaz peynir
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
tuz,karabiber

üzeri için:
1 adet yumurta
1 kase galeta unu
1 kase un

kızartmak için:
sıvıyağ

yapılışı
patatesleri haşlayın.haşladıktan sonra kabuklarını soyup soğuması için bir kenara koyunuz.soğuduktan sonra patatesleri rendeleyiniz.diğer malzemeleri de ekleyip hafifçe yoğurunuz.un yeterli oluyor aslında ama elinize yapışacak gibi olursa az bir miktar da un ekleyiniz.çok fazla un koymayınız.yoksa hem sertleşir hem de çiğ düşer.elimizi hafifçe ıslatıp şekil verip önce una sonra yumurtaya en son da galeta ununa batırıp kızgın yağda arkalı önlü kızartıp servis ediniz.


21 Eylül 2010 Salı

Cızlak(Krep)

bu cızlak tarifinin bende önemli bir yeri vardır.babamla bazen uyumamıza yakın acıkırdık ve bu cızlak ı yapardık öyle kapış kapışa yenirdi ki.şimdi eşimle yiyelim diye yaptım ama o eski lezzet bambaşkaydı..
malzemeler

un
su
1 paket kabartma tozu
tuz
margarin

içi için:
peynir

yapılışı

un,su,kabartma tozu ve tuzu ekleyip boza kıvamında olana kadar un ve su ekleyerek kıvamını ayarlayın.mikserle yaparsanız daha kolay olur böylece topaklaşmaz.sıvı bir kıvam olacak çok katı yapmayın yoksa sert düşebilir.daha sonra tavayı iyice ısıtın.az bir miktar margarin koyup eritin(hamurumuz yapışmaması için)daha sonra hamurumuzdan 1 kepçe alıp tavada güzelce yayıp arkalı önlü pişirin.pişen krepleri hafif margarinle yağlayıp içine peynir koyup sarınız.afiyet olsun





Fırında Patates Oturtma

malzemeler

5 adet patates
300 gr kıyma
1 adet kuru soğan
salça
sıvıyağ
tuz
baharat
yapılışı

önce kuru soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda  kavurun. daha sonra salçasını ilave edin.kıymamızı da ilave edip şöyle bir hafif kavurduktan sonra yarım çay bardağı su ve baharatlarını koyup ocağı kapatınız.patatesleri halka halka doğrayın, tepsinin altına hafif yağ gezdirin.patateslerin bir kısmını dizin.üzerine kıymalı harçtan bir miktar döküp tekrar patates yerleştirin.yine kıymalı harçtan dökerek en son patatesleri de ekleyip patateslerin yarısına gelecek kadar suyunu ilave edip 200 derece fırında 20-25 dk pişiriniz.


20 Eylül 2010 Pazartesi

Közlenmiş Patlıcan Salatası

malzemeler

4 adet patlıcan
4 adet çarliston biber
2 adet domates
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
sıvıyağ
tuz

yapılışı

patlıcan,biber,domates,kuru soğan ve sarımsakları közmatik ya da fırında közleyin.közlendikten sonra kabuklarını soyun doğrayınız.bir kapta bütün malzemeleri ekleyip sıvıyağ ve tuzu ekleyip karıştırınız.servis ediniz.



Naneli Un Çorbası

malzemeler

4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı domates salçası
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı nane
su
sıvıyağ
tuz

yapılışı

sıvıyağ kızdırılır,un kavrulur.nane ve rendelenmiş bir sarımsak biraz kavrulur.salça eklenir.sıcak suyu da ekleyip pişmeye bırakın.kaynayınca 5-10 dk kaynatıp servis ediniz.

19 Eylül 2010 Pazar

Melemen

malzemeler

4 adet domates
1 adet kuru soğan
3 adet sivri biber
sıvıyağ
1 yumurta

yapılışı

kuru soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun.biberleri de yemeklik doğrayıp onları da bir güzel kavurduktan sonra doğranmış domateslerimizi de ilave edin.piştikten sonra 1 yumurta kırıp hafif pişirip servis ediniz.

18 Eylül 2010 Cumartesi

Tavuk Şiş(Fırın Poşetinde)

malzemeler

500-600 gr tavuk göğsü
1 adet soğan
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
tuz
karabiber,pulbiber,kekik
2 adet domates
2 adet sivri biber

yapılışı

tavuk etini yıkayınız.kuşbaşı şeklinde doğrayınız.soğanları piyazlık doğrayın,sarımsakları küçük küçük doğrayın.sarımsak,soğan,tavuk eti,salça,sıvıyağ,yoğurt,baharat ve tuzu bir kapta karıştırıp terbiye yapın.daha sonra 2 saat buzdolabında bekletin.buzdolabından çıkardıktan sonra soğanlarından temizleyip çöp şişlere dizin.aralarına domates  ve biber dizin.Fırın poşetine  bir kaşık un koyup sallayın.çöp şişleri dizip ağzını bağladıktan sonra kürdanla 2-3 delik açıp fırın tepsisine koyun. fırında 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

17 Eylül 2010 Cuma

Sosyete Poğaçası(Pastane Poğaçası)

bu poğaçanın lezzetine bayıldım sizinle paylaşmak istedim lezzeti sanırım mahlepten kaynaklanıyor.evi saran o mahlep kokusu herşeyi altüst edip sabırsızlıkla beklemenize yol açıyor.
malzemeler
1 paket yumuşak margarin
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 su bardağı ılık su
2 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket dr.oetker ınstant maya (yoksa 1 paket yaş mayada olabilir)
1 tatlı kaşığı mahlep
1 yumurta(sarısı üzerine, akı içine)
alabildiği kadar un

iç malzemeyi herkes dilediğini kullanabilir ben peynir kullanmayı tercih ettim.

yapılışı
bütün malzemeleri hamur yoğurma kabına alıp alabildiği kadar unla ele yapışmayacak bir hamur kıvamı gelene kadar yoğurun.hamurumuz yaklaşık 40-50 dk mayalansın.daha sonra bezeler alıp iç harcımızdan koyup kapatarak beze şeklini veriniz.
üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla çizikler atıp arzuya göre susam ya da çörekotuyla süsleyiniz.tepsimizde de tepsi mayası için yaklaşık 20-25 dk bekletiniz.önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırınımızda üzeri kızarana kadar pişiriniz.afiyet olsun

14 Eylül 2010 Salı

Sütlaç

malzemeler
1 litre süt(5 su bardağı)
1.5 çay bardağı pirinç
1 litre su(5 su bardağı)
1.5 su bardağı toz şeker(isteğe göre artırıp azaltabilirsiniz)
1 paket vanilya
tarçın

yapılışı
suyu tencereye alıp yıkanan pirinçleri ilave ediyoruz ve kaynatıyoruz.pirinçler yumuşayana kadar pişiriniz.sonra ılık sütü ilave ediniz.15-20 dk pişiriniz.süt de kaynayınca şekeri ilave edin.5 dk daha kaynayınca vanilyamızı ekleyip altını kapatınız.kaselere doldurup soğuduktan sonra tarçınla servis ediniz.afiyet olsun.

13 Eylül 2010 Pazartesi

Un Kurabiyesi(Pastane Usulü)

malzemeler
1 paket margarin
1 kahve fincanı sıvıyağ
6 yemek kaşığı buğday nişastası
7 yemek kaşığı pudra şekeri
3.5 su bardağı un
1 yemek kaşığı kakao
üzeri için:
pudra şekeri

yapılışı
oda sıcaklığında erimiş margarin ile pudra şekerini karıştırın.sıvıyağı ekleyip karıştırın.nişastayı ve unu ekleyip yoğurun.ele yapışmayacak bir hamur haline gelecek.hazırladığınız hamuru ıkı eşit parçaya bölünüz.diğerine kakao ilave edip yoğurunuz(isterseniz ayrıca kakaolu hamurdan da kurabıye yapmak için.ben iki çeşit yapmak istedim)..hamuru uzunlamasına yuvarlayınız.çatalın arka kısmıyla çizikler oluşturup dilimleyiniz.önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşmeyecek şekilde 15-20 dk pişiriniz.pişen kurabıyelerın uzerıne pudra şekeri serpiniz.servis ediniz.

11 Eylül 2010 Cumartesi

Nohut Yemeği

malzemeler
1.5 su bardağı nohut(ıslatılmış)
1 adet kuru soğan
salça
sıvıyağ
tuz

yapılışı
soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurunuz.salçayı ilave edip bir gece öncesinden ıslatılmış nohutlarımızı da ekleyip şöyle bir karıştırdıktan sonra tuzu ilave edip düdüklünün kapağını kapatınız.önce harlı ateşte düdüklü ötmeye başlayınca kısık ateşte 30-45 dk pişiriniz.ben 40 dakika pişirdim tam olmuş ama bu bazı nohutlarda farklı olabiliyor.afiyet olsun.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

bu tarifi annemden aldım yemelere doyamıyorum.o kadar lezzetli ki.aslına bakarsanız ben domates  ve biber koymazdım ama konulunca farkı gerçekten gördüm.sizinde denemenizi isterim.
malzemeler
salamura asma yaprağı
3 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
1 adet domates
1 adet yeşil biber
nane,pulbiber,kekik,karabiber,tuz,pulbiber
sıvıyağ
salça

yapılışı
soğanları,domatesleri ve biberi ince ince doğruyoruz.pirinci,soğanı,domatesi,biberi,baharatları,sıvıyağ ve salçayı da karıştırıp iç harcımızı hazırlıyoruz.salamura yaprağını 2-3 kere yıkayın.malum tuzlu olabilir.iyice suyunu sıktıktan sonra iç harçtan bir kaşık koyup sigara böreği sarar gibi sıkıca ve incecik sarıyoruz.hepsini bitirip tencereye dizdikten sonra bir kaşık salça ve sıvıyağını ayrı bir tabakta karıştırınız üzerine gezdiriniz.yaprakların yarısına kadar gelecek suyu da ekledikten sonra ocağın altını yakınız.üzerine bir tabak yerleştirirseniz yapraklar yukarıya kalkmaz sıkı bir şekilde pişerler.üzerine ayrıca limonda sıkabilirsiniz.limon yapraklarımızn rengini açar.ben koymayı unutmuşum maalesef.afiyet olsun.

Patates Salatası

malzemeler
7 adet patates
2 adet kuru soğan
sıvıyağ
pulbiber,karabiber,nane,tuz,kekik
limon

yapılışı
patatesleri haşlayıp doğrayınız.soğanı ince ince halka şeklinde doğrayıp tuzlu suda ovunuz.patateslerle ve diğer malzemelerle karıştırıp servis ediniz.

9 Eylül 2010 Perşembe

Nohutlu Yaprak Dolması

malzemeler
1.5 su bardağı yarma
yarım bardak nohut
100 gr kadar kıyma
2 adet kuru soğan
2 adet sivri biber
2 adet domates
tuz
sıvıyağ
maydanoz
salça
pulbiber,kimyon,karabiber,nane,kekik,fesleğen

yapılışı
nohutu bir gün önceden ıslatıp pişiriniz.yarmayı yıkayıp süzünüz.soğan,sivri biber,domatesi yemeklik doğrayıp diğer malzemelerle karıştırınız.yaprağa iç harçtan koyup üçgen şeklinde sarıınız.üzerine sıvıyağ ve salça gezdiriniz.üzerine suyunuda ekleyip pişmeye bırakınız.pişerken üzerine tabak kapatırsanız dolmalar dağılmaz böylelikle.afiyet olsun

Kırmızı Biber Dolması

malzemeler
1 kilo kırmızı biber
1.5 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
100 gr kadar kıyma
3 diş sarımsak
sıvıyağ
tuz
dereotu,kekik,nane,pulbiber,kimyon,karabiber
salça
maydanoz

yapılışı
kuru soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayıp diğer malzemeleri de ekledikten sonra biberleri oyup içine harcımızı koyuyoruz.daha sonra tencereye alıp üzerine domatesle kapak yapıyoruz.yarısına kadar su ve birazda sıvıyağ ekleyip kısık ateşte pişiriniz.afiyet olsun

Biber Dolması

malzemeler
yarım kılo biber
1 adet kuru soğan
1 kase pirinç
1 adet domates
1 tatlı kaşığı nane
1çay kaşığı pulbiber, karabiber
maydanoz

yapılışı
soğanları yemeklik doğrayıp pirinç,baharatlarla birlikte karıştıırıp içine az bi miktarda sıvıyağ ilave edip biberlerin içini doldurun üzerine domatesleri de küçük küçük doğrayıp kapak şeklinde kapatın.tencereye dizip biberlerin yarısına kadar salçalı su ve 2 yemek kaşığı sıvıyağ ilave edin.20-30 dk hafif kısık ateşte pişirin.

Bezelyeli Patates Yemeği

malzemeler
5-6 adet patates
1 adet kuru soğan
1 su bardağı bezelye
salça
sıvıyağ
tuz
ılık su

yapılışı
sıvıyağda yemeklik doğranmış soğanları kavurunuz.arkasına salçamızı ve patateslerimi ekleyip şöyle bir karıştırıyoruz.daha sonra bezelyelerimizi de ekleyip fazla karıştırmadan sıcak suyumuzu ilave ediniz.tuzu da atıp kısık ateşte pişiriniz.afiyet olsun.

Yeşil Mercimek Yemeği

malzemeler
1 su bardağı yeşil mercimek(ıslatılmamış)
1 adet soğan
salça
sıvıyağ
tuz

yapılışı
soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun.daha sonra salçasını ilave edin.yıkanmış mercimeği de ilave edip şöyle bir karıştırdıktan sonra suyunu ve tuzunu ilave edip düdüklü tencerede 20-25 dk pişiriniz.afiyet olsun.

Kuru Fasulye Yemeği

malzemeler
2 su bardağı kuru fasulye
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
sıvıyağ
tuz
sıcak su

yapılışı
kuru soğanları yemeklık doğrayıp sıvıyağda kavurun.daha sonra salçayı da ekleyip bikaç kere daha kavurun.bir gün önceden ıslatılmış kuru fasulyeleri süzüp tencereye ilave ediyoruz..birkaç kere daha kavurup sıcak suyumuzu ekliyoruz.tuzunu da ekleyiniz.düdüklümüzün kapağını kapatıp kaynadıktan sonra 30-45 dk önce yüksek ateşte kaynayınca kısık ateşte pişiriniz.ben 35 dk pişirdim hiç dağılmamış harika olmuş

Acılı Ezme

malzemeler
2 adet Kuru soğan
2 adet yeşil biber
2 adet domates
1 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
1 tutam taze nane
1 ÇK biber salçası
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz, karabiber, pul biber, limon suyu, zeytinyağı

yapılışı
Kuru soğanı, yeşil biberi, taze naneyi, maydanozu, dereotunu rondoda karıştırın.Süzgüye koyup suyunun süzülmesini bekleyin.Domateslerin kabuklarını soyup, incecik doğrayın, yada rondoda parçalayın.Tüm malzemeleri karıştırın.Üzerine biber salçasını, tuz, karabiber, kekik, pul biber, limon suyu ve zeytinyağını ekleyin.

Açma

malzemeler
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1.5 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı şeker
aldığı kadar un

üzeri için
1 adet yumurta sarısı
susam,çörekotu

yapılışı
yoğurma kabına ısıttığınız süüt ve suyu alın.daha sonra mayayı ve şekeri ekleyin.maya eriyince içine sıvıyağ ve tuzu da ekleyin.daha sonra unu da ilave edip hafif elinize yapışacak bir hamur elde edin.hamur ılık ortamda mayalamaya bırakın.mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğünde bezeler alıp içini açıp sıvıyağ sürün ve katlayın rulo yapın kendi etrafında dolayın.üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörekotunu da atıp 180 derede fırında pişirin.

*****Katmer Poğaça*****

malzemeler
1 su bardağı süt
1çay bardağı sıvıyağ
yarım çay bardağı su
yarım paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
aldığı kadar un

ara katlar için:
2 yemek kaşığı tereyağı

iç harcı için:
peynir,kaşar peyniri
maydanoz

üzeri için:
çörekotu,susam
1 yumurta sarısı

yapılışı
karıştırma kabına sıvıyağ,su,yaş maya , sütü,tuz ve şekeri ilave edip karıştıralım.daha sonra aldığı kadar unu da ilave edip yumuşak bir hamur elde edelim.hamuru bezelere ayırıp hepsini tatlı tabağı byüklüğünde açalım.üzerine yumuşamış tereyağını sürelim.her kata böyle devam edelim.hamurları üstüste dizdikten sonra üzerine biraz bastırıp açın.ve sigara böreği şeklinde keser gibi kesip her dilime iç harcını ilave edip yine sigara böreği sarar gibi sarıp üzerine yumurta sarısı ve susamını da ilave ettikten sonra yağlanmış tepsiye dizip 190 derece fırında pişiriniz.afiyet olsun.

*****Mantı*****


malzemeler
2 yumurta
 tuz
 2 fincan su
 aldığı kadar un

içi için:
kıyma
1 adet kuru soğan
karabiber,tuz

yapılışı
önce hamurumuzu yoğuralım.yumurtaları kırıp tuzu ve suyu ilave ettikten sonra aldığı kadar un ile bir güzel yoğuruyoruz.hamurumuz ele yapışmayacak sert kıvama gelene kadar yoğurun.burda bir püf noktası var tuzu kesinlikle az atmayın yoksa hamurumuz akar ve istenilen kıvama gelmez.daha sonra üzerini örtüp yarım saat dinlendirin.gelelim harcımıza soğanımızı rondoda çekip kıymayla karıştırın.karabiber ve tuzu da ilave ettikten sonra harcımız hazır demektir.hamurumuzu iki beze yapıp ilk bezeyi merdane yardımıyla incecik olana kadar açın.daha sonra küçük kareler bölüp kıymamızı koyup bükünüz.hepsini böyle bitirip tenceremizde kaynamış olan suya atın mantılarımız yukarıya çıkınca pişmiş demektir.suya bir miktar yağ ve tuz atmayı unutmayınız.afiyet olsun..

*****Tavuk Köftesi ve Soğan Halkaları*****

malzemeler
tavuk göğüs eti
2 adet kuru soğan
bayat ekmek içi
kimyon
karabiber
pulbiber
tuz

yapılışı
tavuk göğüs etini irice doğrayıp rondoda kıyma haline gelene kadar çekiniz.soğanı soyup rendeleyiniz.yoğurma kabına bütün malzemeleri ekleyip iyice yoğurduktan sonra elinizle köfte şekli verip kızgın yağda kızartınız.

soğan halkalarının tarifi:

malzemeler:
3 adet soğan
1 çay bardağı maden suyu
1 yumurta
yarım çay bardağından biraz daha fazla süt
aldığı kadar un
tuz

yapılışı:
soğanların kabuklarını soyup halka şeklinde doğrayınız.halkalrı birbirinden ayırın.daha sonra diğer tarafta sosunu hazırlayınız.boza kıvamına gelene kadar unu ilave ekleyin.daha sonra ayrı bir kaba ayrıca bi un daha koyun.halkaları önce una sonra sosa bulayıp kızgın yağda kızartınız.



AFİYET OLSUN...

*****Fırın Poşetinde Tavuk*****

malzemeler
2 adet patates
2 adet soğan
1 kılo tavuk
kırmızı biber,kekik,tuz,nane

yapılışı
patatesleri ve soğanları dilimleyiniz.tavuk,patates ve soğanları baharatlarla harmanlayınız.fırın poşetinde bir kaşık un ilave edip tavuklu karışımı ilave ediniz..fırın tepsisine iyice açarak dizdikten sonra 200 derece fırında 30 dk pişiriniz.

*****Fırında Patlıcan Kebabı*****

malzemeler
1 adet patlıcan
1 kilo kıyma
2 adet domates
1 adet biber
karabiber,tuz,pulbiber
salça,sıvıyağ,su

yapılışı
öncelikle köftelerimizi hazır edelim.kıyma harcımıza baharatları ekleyip iyice özleşene kadar yoğurun.daha sonra patlıcanları halka halka kesip tuzlu suda bekletin.daha sonra tepsiye bir köfte bir patlıcan dizin bu şekilde bitirin.üzerine domatesleri dilimleyip patlıcanların üzerine koyun.biberleri de uzunlamasına ikiye bölüp yine patlıcanların üzerine yerleştirin.daha sonra az bir miktar salça ,su sıvıyağı karıştırıp üzerine dökün.200 derece fırında 45-50 dk pişirin.afiyet olsun.

*****Fırında Karnıyarık*****

malzemeler
5 adet patlıcan
250 gr kıyma
1 adet soğan
1 adet sivri biber
2 adet domates
karabiber
tuz
sıvıyağ

yapılışı
patlıcanların alacalı soyup tuzlu suda 30 dk bekletiniz.diğer yandan kıymalı harcımızı yapalım.soğanlarımızı yemeklik doğrayıp kıymamızı ilave edelim.piştikten sonra salça ve domatesın 1 tanesini de ekledikten sonra hafif domatesler kendini bırakınca ocağın altını kapatınız.patlıcanları kurulayıp parçalara kesin. Ortasına bir çizik atın kızgın yağda kızartın.kızarttıktan sonra ortasını açıp harcımızı yerleştirelim.tepsimize yerleştirdikten sonra bir bardak su ilave edip fırında 200 derecede 20-25 dk pişiriniz.

*****Patlıcan Yemeği*****

malzemeler
3 adet patlıcan
2 adet domates
3 adet biber
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
2 adet patates
sıvıyağ
salça,su ,tuz

yapılışı
patlıcanları alacalı soyup küp şeklinde doğradıktan sonra tuzlu suda bekletin.daha sonra bir tencereye sıvıyağ koyup soğanları ve sarımsakları yemeklik doğrayıp kavurun.arkasına biberleri doğrayıp onları da kavurun.patatesleri de küp küp doğrayıp bir süre kavurun.domatesleri yemeklik doğrayıp onu da tencereye ilave edin.küp küp doğramış olduğumuz patlıcanları da ekleyip kaynamış olan su,tuz ve salçasını da ilave ettikten sonra pişmeye bırakalım.yemeğimiz kaynayınca kısık ateşte patatesler pişene kadar pişirelim patatesler pişince patlıcanlarda pişmiş demektir.afiyet olsuun...




*****Sütlü Patlıcan*****

malzemeler
3adet patlıcan
1 kaşık un
1 bardak süt
sıvıyağ
1 kaşık salça

yapılışı
patlıcanları közleyip incecik doğrayın.daha sonra tavada sıvı yağ ve unu kavurup patlıcanları koyun.bir iki kez kavurduktan sonra sütü ekleyiniz.tuzu ekleyip altını kapatın ocağın.üzerine salçalı sos gezdirin.üzerine arzuya doğranmış maydanoz ekleyebilirsiniz

*****Taze Fasulye Yemeği*****

malzemeler
500 gr taze fasulye
1 adet kuru soğan
1 adet domates
2 adet yeşil biber
1 çorba kaşığı salça
tuz
sıvıyağ

yapılışı
kuru soğanları yemeklik doğrayıp yağda kavurunuz.biberleri de yemeklik doğrayıp onları da kavurunuz arkasına doğramış olduğunuz domateslerin yarısını koyarak şöyle bir kavurduktan sonra fasulyeyı de ekleyip üzerine kalan domatesi de döküp suyunu salana kadar pişirin daha sonra salçalı suyu ekleyip kısık ateşte pişirmeye bırakın.

8 Eylül 2010 Çarşamba

*****Bamya Çorbası*****

malzemeler
200 gr kuru bamya
1 kaşık salça
1 adet limon
su,tuz

yapılışı
kuru bamyayı tencereye alıp üzerine bir miktar su koyup kaynattım.kaynattıktan sonra süzün ve içerisine sirke döküp bekletin.daha sonra tencereye sıvıyağ ve unu koyup kavurun.üzerine suyunu döküp salçasını da ilave ettikten sonra kaynamasını bekleyin.kaynadıktan sonra bamyalarımızı da ekleyip limonu sıkıp üzerine dökelim ve pişmeye bırakalım.afiyet olsun...not:çelik kaşık değdirmeyin kesinlikle bu bamyalarımızın yapışkan olmasına neden oluyor

*****Yayla Çorbası*****

malzemeler
8 bardak su
1 küçük kahve fincanı un
1.5 kahve fincanı pirinç
3 bardak yoğurt
1 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 avuç nane

yapılışı
ayıklanıp yıkanan pirinçler suyla pişirilir.yoğurt,un,yumurta sarısı ve tuz bir kapta karıştırılır.koyu olmamasına dikkat edin.yavaş yavaş pirinç suyuna ilave edilir.biraz kaynatılır.bir tavaya yağa nane konulup kavurulur.çorbaya ilave edilir.afiyet olsun

*****Ezogelin Çorbası*****

malzemeler
2 su bardağı mercimek
salça
sıvıyağ
baharat
un
tuz

yapılışı
mercimekleri düdüklüde yaklaşık 10 dakika kadar pişin.blendırdan geçirin.daha sonra ayrı bir tencerede sıvıyağ koyup bir kaşık unu kavurun.salçasını ilave edin.baharatları da ekleyip altını kapatın. daha sonra çorbayı azar azar ilave edip tekrar ocağın altını açın.koyuluğuna göre sıcak su ilave edip pişirin.

*****Mülayim Çorbası*****

malzemeler
3 corba kasigi un
2 cay bardagi siviyag
5-6 bardak et suyu veya su
3 dis ezilmis sarmisak
1 su bardagi yogurt
1 yumurta sarisi
yarim limonun suyu
3 tatli kasigi kuru nane
tuz
yarma

yapılışı
1.5 çay bardağı sıvıyağı ile unu kavurun.üzerine et suyu ekleyin.kalan yarım çay bardağı sıvıyağı,sarımsakları ve tuzunu ilave edin.sürekli karıştırarak kaynamaya devam etsin.terbiyesini hazırlamak için; yoğurt,yumurta sarısı ve limon suyunu ayrı bı yerde hazırlayın.kaynamakta olan çorbanın içine ilave edin.bir taşım kaynatın.içindeki yarma da pişince kapatıp servis edin.

*****Tel Şehriye Çorbası*****

malzemeler
tel şehriye
salça
sıvıyağ
un
sıcak su
nane
tuz

yapılışı
tencereye sıvıyağ ile unu kavurunuz.üzerine sıcak suyu ilave edip salçamızı sulandırıp çorbamızın suyuna ilave ediniz.kaynamaya başlayınca tel şehriyeleri de atıp pişiriniz.inmesine yakın nane ve tuzu da ilave edip servis ediniz.afiyet olsun.

*****İrmik Pudingi*****

malzemeler
1 lt süt
8 çorba kaşığı şeker
7 çorba kaşığı irmik
2 paket vanilya
1 paket pötibör bisküvi
hindistan cevizi

yapılışı
tencereye sütü,şekeri,irmiği ve vanilyayı ekleyip çırpma teliyle karıştıralım.ağır ateşte sürekli karıştırarak göz göz olana kadar pişirelim.ıslatılmış bir kare borcama pudingin yarısı dökülerek yayalım.üzerine sütle ıslatılmış bisküvileri 1 sıra dizelim.tekrar pudingin diğer yarısını da ekleyip yayalım.ve buzdolabında bekletelim.servis yaparken dilimleyerek üzerine hindistan cevizi dökerek sunabilirsiniz.arzu ederseniz üzerine muz dilimleriyle de süs yaparak hoş bir görüntü elde edebilirsiniz...afiyet olsun.

*****Profiterol*****

malzemeler
1 su bardağı su
125 gr margarin
1 bardak un
4 yumurta

kreması için:
yarım su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
3 su bardağı süt
1 paket vanilya

sosu için:
hazır çikolata sosu

yapılışı
suyu kaynatıp içine margarini koyun.unuda ilave edip helva gibi pişirin.ocaktan aldıktan sonra iyice soğuyan hamurun içine yumurtaları kırın.yağlanmış tepsiye ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp tepsiye dizin.soğuk fırına sürün.170 derecede hafif kızarana kadar pişirin.soğuduktan sonra pişirdiğiniz kremayı sürün.üzerine de çikolata sosunu da dökünüz.buzdolabında soğuyunca servis edin.afiyet olsun.

*****Kolay Puf Böreği*****

malzemeler
2 su bardağı un
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 yumurta
1 kahve fincanı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
tuz
kızartmak için sıvıyağ

içi için:
herkes zevkine göre yapılabilir aslında bu tarifin aslında beyaz peynir,dereotu ve maydanozla yapılmış ama ben sadece peynirle yapmayı tercih ettim.

yapılışı
yoğurt,sıvıyağ,yumurta,tuz,kabartma tozu ve sirke karışımına un eklenerek yumuşak bir hamur elde edin.daha sonra 15 dk dinlenmeye bırakın.içini hazırlayın daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp içine harcınızı koyup kızgın yağda pembeleşene kadar kızartın.afiyet olsunnn.

wibiya widget

Related Posts with Thumbnails